ȘCOALĂ NOUĂ. Câți bani scot din buzunar părinții pentru programul „Școală după școală” și after school

ȘCOALĂ NOUĂ. Câți bani scot din buzunar părinții pentru programul „Școală după școală și after school
Publicat: 01/10/2013, 18:36
Actualizat: 01/10/2013, 18:36

Gândul a demarat campania Școală nouă prin care își propune să determine ministerul Educației și autoritățile abilitate să creeze cadrul legal pentru așa-zisul fond al școlii, dar și să ia măsurile necesare astfel încât părinții, care „cofinanțează” anual sistemul de învățământ, să nu mai fie nevoiți să pună umărul la înflorirea afacerilor editurilor care publica auxiliare și manuale, dar și la cele ale afterschool-urilor. De asemenea, propunem schimbarea statutului juridic al școlilor astfel încât cei care doresc să poată redirecționa 2% din impozitul pe venit către școli așa cum o pot face în prezent pentru ONG-uri.

Părinții „cofinanțează” de ani buni sistemul de învățământ din România cu milioane de euro. Pe lângă cheltuielile firești pe care le fac toți cei care au un copil la școală, părinți sunt forțați de sistem să contribuie și la dotarea sălilor de clasă, dar și la afacerile editurilor care publică auxiliare și manuale. În situația în care nu au cu cine să își lase copilul după terminarea cursurilor, părinții trebuie să scoată din buzunar alți bani pentru a plăti serviciile programului „Școală după școală” sau pe cele ale unui after school privat. Iar suma nu este deloc neglijabilă.

„Școală după școală”, un program greu de organizat chiar și pe banii părinților

Programul „Școală după Școală”, prevăzut în legea Educației, se poate organiza în aceeași instituție în care învață elevul, în măsura în care există spații. Numai că majoritatea școlilor nu dețin astfel de spații în condițiile în care elevii învață în două schimburi, iar dacă au spații, primăria nu are fonduri. Astfel, în cazul în care școală organizează acest program, o face tot pe cheltuiala părinților.

Potrivit actualei legi a Educației programul „Școală după școală”, introdus în 2011, poate fi organizat de către școlile care au spațiu, de consorții școlare, de cluburi școlare, de organizații neguvernamentale de profil sau chiar de biserică.

Costurile unui astfel de program pot fi suportate de primărie, din fonduri europene, din donații, sponsorizări, de către părinți, organizații neguvernamentale sau de către biserică. Atunci când primăria are bani, un astfel de program nu-i costă nimic pe părinți. În schimb, atunci când școala împreună cu părinții hotăresc să organizeze acest program, costul este cuprins între 200 și 400 de lei pe lună, bani folosiți pentru o masă caldă și pentru plata profesorilor. Indiferent de cine sponsorizează programul, din cauza lipsei de spațiu, cele mai multe școli organizează programul „Școala după școală” numai pentru elevii de la ciclul primar.

„Avem cerere, nu avem spațiu”

„Noi avem cerere să organizăm și pentru alte clase, nu numai pentru ciclul primar, dar cum elevii învață în schimburi, nu avem suficient spațiu. Până acum avem 370 de elevi care vor să rămână după cursuri. Programul cuprinde o masă caldă și efectuarea temelor. La noi durează două ore după terminarea cursurilor”, a declarat pentru gândul Camelia Hoară, director la Școala nr.172.

Dacă părinții vor ca elevii să petreacă mai mult timp la școală după terminarea cursurilor, atunci trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. „La noi organizează primăria și ei plătesc pentru masă și efectuarea temelor, iar profesorii sunt plătitți pentru două ore pe zi. Însă părinții au hotărât să dea câte 10 lei în plus, astfel încât programul să țină până la orele 5-6 după-amiaza”, a spus Ionel Pușcaș, director la Școala 156 din sectorul 6 al Capitalei.

Primăria Sectorului 6 finanțează programul „Școală după școală”

Primăria Sectorul 6 al Capitalei este singura autoritate locală din București care organizează programul „Școală după școală” pentru 1.100 de elevi din 12 școli. Inspectorii școlari spun că, din lipsa spațiilor, cele mai multe dintre școli au un astfel de program mai ales pentru cicul primar. Potrivit datelor de la Inspectoratul Școlar București, aproximativ 10% dintre școlile din Capitală organizează un astfel de program. Ministerul Educației nu are o bază de date cu privire la numărul de școli și programe „Școală după școală” existente în sistemul de educație. Fiecare școală poate hotărî autonom dacă organizează sau nu un astfel de program. Înscrierea se face printr-o cererea scrisă a părintelui. Ulterior, în cazul în care dorește să renunțe la serviciile oferite de școală, o poate face tot prin intermediul unei cereri.

Costuri mari la after-school

În cazul în care școala nu are clase libere pentru organizarea programului „Școala după școală”, atunci părinții pot opta pentru serviciile oferite de organizații neguvernamentale sau de firme private.

Pentru un astfel de program, în cadrul căruia elevii își pot efectua temele, pot participa la diverse activități reactivități și li se oferă două gustări, prețul este cuprins între 900 și 1500 de lei pe lună.

Cele mai multe after school-uri oferă și transportul elevilor. În cadrul after school-urilor private, elevii pot dormi la prânz, își pot face temele asistați de profesori specializați, pot participa la cursuri de limbi străine. Oferta este mult mai variată decât la programele oferite în școli. Astfel, elevii care merg la after school-uri pot urma cursuri de actorie, arte marțiale, dans sportiv, pian, canto, atelier de creație și cultura.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am...